Aan de slag met challenges
Bij Pantagora ben je als leerling zelf de eigenaar van jouw leren. Je hebt zelf invloed op wat je leert en hoe je dat leert. Jouw nieuwsgierigheid en leergierigheid zijn hierbij heel belangrijk. Binnen Pantagora vormen we een leercommunity waar je elkaar ontmoet en helpt, waar je jezelf beter leert kennen en waar je jouw interesses en talenten ontdekt.
Een belangrijk onderdeel van het leren op Pantagora is het werken aan challenges. Dit zijn uitdagingen die je zelf, met hulp van je coach, bedenkt en waar je op jouw manier mee aan de slag mag gaan. Jij bepaalt de route en eindbestemming. Hierbij wordt je geholpen door jouw eigen coach. De coach enthousiasmeert, stelt vragen, stimuleert, inspireert en geeft feedback, zowel op de inhoud van je challenges als op jouw persoonlijke ontwikkeling. We maken op Pantagora onderscheid tussen:
- Aanbodgestuurde challenges
Er is een vakexpert aanwezig die je vakinhoudelijke informatie geeft en je inspireert. - Vraaggestuurde challenges
Hierbij sta jij aan het roer. Je gaat op zoek naar informatie, plekken en mensen die je kunnen helpen. Onze coaches ondersteunen, inspireren en begeleiden je.
Door je challenges en de andere activiteiten zoals workshops en inspiratiesessies leer je veel over jezelf en de wereld om je heen en ontdek je wat je leuk vindt om later te doen. Als je dat in beeld hebt, kies je een niveau en een vakkenpakket. Dankzij de methode van PantAgora doe je niet alleen cognitieve kennis op, maar leer je ook heel veel vaardigheden. En daar pluk je levenslang de vruchten van!
zo ziet een pantagora dag eruit
Op Pantagora ben je van 9.00 tot 15.00 uur op school. De dag wordt begonnen met met een dagstart van een half uur, waarin je samen met je coachgroep de dag opstart. Hierin kijken we hoe je erbij zit, bespreken we het nieuws, discussiëren we of gaan we gewoon even lekker wandelen. Daarna hebben we een kwartier “focus op de dag”, waar je nadenkt over de invulling van de dag. Hier leer je prioriteiten te stellen, afspraken te maken en te plannen. Tot de middagpauze ben je bezig met jouw eigen challenges. Soms doe je dat alleen, soms in groepjes.
Hiernaast wordt er gesport (2 x per week) en kun je deelnemen aan inspiratiesessies en aanbodgerichte challenges. Na de pauze nemen we meestal een halfuur rust, dat is volgens onderzoek goed voor de hersenen. Er zijn geen schermen en het is stil. Wat je doet mag je verder zelf bepalen. Een powernap, mediteren, lezen, haken of gewoon stil zijn. Hierna is er weer challengetijd. De dag eindigen we met een dagafsluiting die ook op verschillende manieren ingevuld wordt: een presentatie van een leerling, gedragsevaluatie met de coach, terugkijken op de dag.
Eigen werkplek
Bij PantAgora krijg je een eigen werkplek die je naar eigen smaak mag inrichten. Het is jouw plek waar jij je thuis moet voelen. Je hoeft dus niet om de 60 minuten als de bel gaat van het ene naar het andere lokaal lopen, maar je hebt een vaste plek voor jezelf om te werken.
Geen leraren, maar coaches
Zelfstandig leren betekent niet dat je alles alleen moet doen en dat er geen kaders zijn. Bij PantAgora werk je intensief samen met jouw coach. De coach is een soort mentor zoals dat heet bij andere scholen, met nog wat extraatjes. Samen met je coach zet jij jouw eigen leertraject uit en stel je het bij. Je zit samen met ongeveer 15 anderen leerlingen van verschillende niveaus en leeftijd bij één coach. Je spreekt jouw coach minimaal één keer per week in een coachgesprek en iedere ochtend tijdens de dagstart.
Je coach stuurt, stimuleert, inspireert, helpt analyseren, adviseert en geeft feedback. Je coach is voor jou en je ouders het eerste en belangrijkste aanspreekpunt. Samen stellen jullie hoge eisen aan het resultaat en aan jezelf. Ook helpt hij of zij je bij dingen die je nog nooit hebt gedaan. Zo zorgen jullie er samen voor dat jij je niet eenzijdig ontwikkelt en dat je jouw horizon verbreedt. Zo verken je je toekomst en leer je meer over wat je leuk vindt, waar je goed in bent en hoe jouw vaardigheden in de wereld om je heen passen.